Anadolu'nun merkezinde yer alan Tokat, tarih boyunca birçok uygarlık için doğal kaynakları, önemli konumu ve verimli toprakları ile önemli bir yerleşim birimi olmuştur ve bu nedenle birçok imparatorluk ve devlet için önemli bir fetih bölgesi olmuştur. Tokatımız orta karadeniz bölgesinde yer almaktadır ve eşsiz yaylaları, ovaları, akarsuları, dağları, mağaraları ve birçok doğa güzelliği ile yeryüzünde bir cenneti andırmaktadır.
Orta Karadeniz Bölgesinde bulunan Tokat'ın geçmişinin M.Ö.3000 yıllarında başladığı saptanmış olup yaklaşık 5000 yıldır üzereinde 14 devlet ve 5beylik hüküm sürmüştür. İçerisinden Yeşilırmak geçer ve bu sayede çok verimli topraklara sahip olmuştur. Üç ayrı dağ ortasında yer alan Tokatımız bu verimli topraklarından ötürü ülkemizin meyve bahçesi olarakta adlandırılmaktadır.
Evliya Çelebi dünyaca nam salmış eseri "Seyehatname"'de Tokat'tan şu şekilde bahseder: "Bu havası hoş şehrin dört tarafında bahçe ve bostanlar içinden sular akar. Her bağında birer köşk, havuz, fıskiyeler ve çeşitli meyveler bulunur. Halk zevk ehlidir. Gariplerle dostturlar, kin tutmaz, hile bilmez, yumuşak huylu insanlardır. Cami, saray, köşk ve imaretleri o kadar sağlam ve güzel olur ki buralara girenler hayran olurlar"
Bir kaynağa göre şehrimizin adı Danişmend Melik Ahmet Gazi'nin 1074'te kaleyi Bizans'ın elinden almasından gelmektedir. Bu olayı Bizans'a büyük bir tokat olarak yorumlanması, şehrimizin adının Tokat olarak yerleşmesini sağlamıştır. Bir diğer kaynak ise Tokat isminin Tokat'ı kurduğunu varsaydığı Togayıt Türkleri'nden geldiğini söylemektedir.
Yüzyıllar boyunca üzerinde birçok medeniyet barındıran şehrimiz bu medeniyetlerden etkilenmiştir. Kültür, örf adet, gelenekler ve sanatsal eserlerde geçmişin izlerine rahatlıkla rastlanabilir. Tokat, Anadolu'da el sanatlarının yoğun olarak icra edildiği merkezlerdendir. Örneğin altıyüz yıllık geçmişi bulunan el yazmacılığının merkezi Tokat olarak kabul edilmektedir. Sanatsal başarılarının yanında şehrimiz birçok ilim ve devlet adamını yetiştirmiştir. Bunlar arasında en çok bilinenleri: Gazi Osman Paşa, İbn-i Kemal, Molla Hüsrev, Molla Lütfi, Hekim Mustafa olarak gösterilebilir.
Tokat, M.Ö. 47 yılında Roma İmparatorluğu tarafından ele geçirildi. O dönemdeki en önemli merkezler şunlardı: Tokat (Komana), Zela(Zile), Sebastapolis(Sulusaray), Neocaesarea(Niksar).
Tokat'ta yer alan kervansaray, han, hamam, camii, köprü vb gibi eserlerin birçoğu Selçulular döneminde inşa edilmiştir. İlimiz Selçuklular'ın topraklarına 11. yüzyıl itibari ile geçmiştir. Bu tarihten sonra Tokat'ta Türk-İslam kültürü egemen olmuştur.
Tokat'ta yer alan ve hemen hemen tüm ilçeler ve merkezde bulunan tarihi eserlerimizin birçoğu 5000 yıldır yaşanan savaşlar, işgaller ve bunun gibi nedenlerden dolayı tahrip olmuştur. Hasar almadan günümüze taşınabilmiş eserlerin çoğu ise iyi korunamamakta ve yıpranmaktadır. Geçmişten günümüze, yaklaşık 5000 yıllık tarihi olduğu tahminedilen Tokatımıza ait tarihi eserlerin, yeraltı ve yerüstü değerlerin titizlikle korunması, gelecek nesillere aktarılması hepimizin görevidir.
|
Tokat Havalimanı Büyük Tokat Oteli Transfer
Tokat Havalimanı Grand Ballıca Hotel Transfer
Tokat Havalimanı Grand Ballıca Otel Transfer
Tokat Havalimanı Cavusoglu Tower Hotel Transfer
Tokat Havalimanı Ayvaz Park Hotel Transfer
Tokat Havalimanı Aster Resort Otel Transfer
Tokat Havalimanı Burcu Oteli Transfer
Tokat Havalimanı Çamlıca otel Transfer
Tokat Havalimanı Demir Polat Oteli Transfer
Tokat Havalimanı Gündüz Oteli Transfer
Tokat Havalimanı Huzur Otel Transfer
Tokat Havalimanı Önder Otel Transfer
|